Виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022»

31.08.2023

Виставка «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022» завершилась 31 серпня музично-меморіальним ритуалом у виконанні відомого українського піаніста Євгена Громова.

На вшанування пам’яті усіх жертв геноциду минулого та теперішнього прозвучали твори Йоганна Себастьяна Баха, Вольфґанґа Амадея Моцарта, Франца Петера Шуберта, Клода Дебюссі, Бориса Лятошинського, Валентина Сильвестрова,  Віталія Годзяцького.

Представники дипломатичних установ  США, Данії, Німеччини, Італії, Швеції, Польщі, Словаччини, Швейцарії, Норвегії, Туреччини, Індії, Лівії відвідали експозицію та долучились до музично-меморіального ритуалу.

Під час заходу заступник Міністра закордонних справ Євген Перебийніс подякував всім країнам, які підтримують Україну у боротьбі проти російського вторгнення: «Вшановуючи пам'ять жертв російського геноциду в Україні, ми дякуємо всім тим, хто допомагає нам вистояти і перемогти. Тому ця виставка також про надію і віру, що у цивілізованого світу вистачить мудрості, далекоглядності і відваги, щоб більше не дозволяти тоталітарним режимам вчиняти такі злочини».

Очільниця державного заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова зазначила, що установа реалізує мистецькі проекти задля залучення якнайширшої аудиторії до живої пам’яті: «За місяць роботи експозиції ми пересвідчились, наскільки великий запит на історичну правду є в нашому суспільстві. Саме тому ми працюємо, щоб стати одним з всеукраїнських центрів відновлення та збереження пам’яті. Ми змінюємо підходи до роботи з трагічними сторінками нашої історії, говоримо мовою мистецтва. Прагнемо залучати якнайбільше дітей, молоді саме такими заходами як ця виставка».

НІМЗ «Бабин Яр» планує показати виставку «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022» в інших країнах.

 

Фото: Віталій Ухов